Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

понедељак, 11 јул 2016 09:53

Камп "Заједно смо јачи"

У организацији Удружења инвалида церебралне и дечије парализе Ужице, а уз подршку и покровитељство Министарства рада и социјалне политике, сектора за заштиту особа са инвалидитетом, у специјалној болници за рехабилитацију „Чигота“ на Златибору, од 24. до 26. јуна организован је едукационо-мотивациони камп за особе са инвалидитетом под називом „Заједно смо јачи“.

 Камп, које је окупио 40 учесника, био је намењен младима са инвалидитетом, као и деци са инвалидитетом заједно са њиховим родитељима, који су по том критеријуму били и подељени у две групе (млади и деца са родитељима).

У складу са структуром учесника и поделом у две групе, три стручне сараднице, водитељке радионица, осмисиле су програм тако да учесници интерактивном методом буду обухваћени различитим видовима радионица.

Па су тако родитељи међусобно дискутовали о моделима васпитања како би увидели заједничке механизме у васпитању деце са инвалидитетом и спознали адекватне моделе уз сугестију водитељке радионица, стручене сараднице и психолога Радице Благојевић.

Такође, родитељи су имали прилику да кроз радионицу под називом „Породично стабло“ оснаже капацитете у својој вези са децом и освесте континуитет трајања њихове породице као заједнице. Ту радионицу водила је стручна сарадница, дефектолог, Марица Лазовић.

Поред ових, биле су осмишљене и мотивационе радионице за младе које су за тему имале перцепцију нас од стране других, као и саморефлексију нас. Такође, једна радионица тицала се доживљавања и проживљавања емоција, као и поимања сексуалности од стране младих са инвалидитетом.

За полазнике кампа из обе групе организоване су и креативне радионице које је водила педагог Бранка Ђуричић, а које су увеле све полазнике у основе технике декупажа. Сви предмети настали на овим радионицама подељени су учесницима, а посебно су интересантне биле радионице овог типа за родитеље, који су заједно са децом стварали итекако занимљиве употребно-декоративне предмете у овој техници.

У паузама, учесници кампа су се дружили, купали на базени, ишли у заједничке шетнеј и управо у тим тренутцима створена су или су настављена пријатељства која би могла бити настављена управо на оваквим манифестацијама.

Управо из тог разлога, неподељени је утисак свих учесника кампа да би оваква дружења требало организовати чешће и дуготрајније, а сугестије су исказане и кроз попуњањавање анонимних евалуационих упитника на самом крају кампа. Остаје да ове успомене чувамо, а пријатељства негујемо до првог следећег сличног окупљања!

 

Прочитано 2862 пута