Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

Oбука за рад у сушари

Удружење инвалида церебралне и дечије парализе Ужице у оквиру успостављања делатности сушења воћа и поврћа реализовало је 14.-15. јуна стручну обуку у области технологије сушења ових сировина у просторијама "Бизнис инкубатор центра" у Севојну.

 Обука је реализована у сарадњи са "Истраживачким, производним и едукативним центром за сушење воћа и других биоматеријала" Пољопривредног факултета у Новом Саду. Оснивач и директор овог центра, професор Мирко Бабић и одржао је ову дводневну обуку.

Од средстава добијених од Министарства правде за реализацију пројекта "Радна инклузија особа са инвалидитетом", у новембру 2016. године набављена је и инсталирана кондензациона сушара за сушење воћа, поврћа, гљива и лековитог биља, капацитета до једне тоне сировине за 24 сата. У оквиру истог пројекта набаљена је и дигитална магацинска вага капацитета до 1,5 тоне, најмодерније пластичне гајбице домаћег произвођача за привремено складиштење сировог материјала. Сва опрема и инвентар, уз подршку града Ужица, смештени су у хали у оквиру "Бизнис инкубатор центра" у Севојну. Наведени простор уз помоћ донатора је додатно адаптиран и прилагођен особама са инвалидитетом, које би требало да буду радно ангажоване односно запослене у оквиру обављања ове делатности.

  

Пре него што се пређе на следећу фазу која подразумева оснивање Предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидиретом, у складу са Законом о запошљавању и рехабилитацији особа са инвалидитетом - неопходно је оне особе са инвалидитетом које су планиране да буду ангажоване на самом почетку, заједно са стручним лицима (координатором и технологом) прођу обуку са акцентом на технолошки процес сушења, превасходно воћа и поврћа.

Као једина научна институција специјализована и лиценцирана за пружање ове делатности "Истраживачки, производни и едукативни ценар за сушење воћа и других биоматеријала" показао се као саморазумљив за квалитетно и компетентно пружање ове услуге.

Професор Бабић, као неко ко се већ пар деценија бави унапређењем технологија сушења одржао је неколико теоријских сесија из области традиције сушења, припреме материјала, предтретмана, самог процеса сушења, складиштења, па и промоције и пласмана ових производа у чему такође има искуства. 

Посебно занимљив део био је представљање иновативне технологије сушења коју је код нас иновирао и патентирао управо овај научни институт. Основана иновативност те технологије састоји се у тзв. "осмотском предтретману" који скраћује време сушења и побољшава квалитет осушених производа.

У комбинацији са овим теоретским "блоковима" професор је за десет присутних полазника: представника удружења, односно будућих запослених, али и представника регионалне развојне агенције Златибор, која од почетка пружа подршку Удружењу у реализацији и имплементацији ове делатности - организовао и практичан део и сушење различитих сировина: јабука (чипса од јабуке), крушака, трешања, органских шумских јагода,

 

али и поврћа у виду био зачина (шаргарепа, першун, целер и пашканат).

 Сво сушено воће сушено је у две варијајанте: стандардној, односно конвенционалној и осмотској односно оној која подразумева примену осмозе као предтретмана, како је то већ објашњено. Међутим (као што се то види на фотографији конја следи) овом приликом та технологија је примењена на примитиван начин и онако како се то не може радити у коонтинуираној и обимнијој производњи.

Међутим, Институт на чијем је челу професор Бабић, заједно са сарадницима развио је у протеклом периоду опрему која се може користити у стандардизованом производном процесу који на послетку укључује и примену HACCP стандарда.

Видевши ентузијазам и енергију људи у Удружењу који стоје иза целе ове приче, професор је изразио спремност и вољу да у наредном периоду и лично и као реномирани Институт, јединствен у нашој земљи, пружи сву неопходну стручну и техничку помоћ у успостављању и развијању ове делатности до нивоа Предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. То предузеће, с обзиром да би било једино тог типа у Златиборском округу, а да би се развијало на најсавременијим техничко-технолошким, па стога и строго тржишним принципима - представљало би кључни генератор у одрживом и дугорочном запошљавању особа са инвалидитетом у градз Ужицу, а и шире!