Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

петак, 29 септембар 2017 10:05

Обележена Међународна недеља глувих и наглувих

Пригодним програмом у ГКЦ-у у Ужицу чланови Удружење глувих и наглувих Златиборског округа које укупно броји око 600 чланова у осам општина округа обележеили су Међународну недељу глувих која се од 1958. године широм света обележава последње седмице септембра месеца.

 

Представницима локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање, заједнице удружења особа са инвалидитетом која у Ужицу окупља укупно 10 удружења и другим окупљеним показали су шта знају и могу без обзира на потпун или делимичан недостатак слуха.

Сврха Међународне недеље глувих је окупљање, уједињење и приказивање јединства остатку света, али и подизање солидарности међу глувима и онима који их подржавају што је начин да се промовишу права ових особа.Законска регулатива по питању особа са инвалидитетом се такође из године у годину побољшава.

Сузана Маслаћ- Матовић, председница Савеза глувих и наглувих Србије је истакла да има унапређења у животима глувих и наглувих, али да се још пуно мора радити на реформи образовног система како би се лица са овим проблемима у нашој земљи изједначила са онима у развијеним земљама.

Поздрављајући присутне Раде Радојевић, председник Удружења глувих и наглувих Златиборског округа је рекао да је овогодишњи програм прославе, генерална проба члановима удружења за програм који планирају да припреме за две године када удружење из Ужица обележава 7 деценија постојања.

Наташа Анђић, секретар Удружења глувих и наглувих Златиборског округа посебно се осрнула на проблем да на подручју региона не постоји ниједан судски тумач, већ само преводиоци на знаковни језик.

Услов за судског тумача је да онај ко зна знаковни језик, има пет година радног искуства, што нико не испуњава.

Иначе, Закон о употреби знаковног језика усвојен је 2015. године од када глуве и наглуве особе имају право на ангажовање судског тумача при потписивању свих врста уговора, на рандом месту и у другим потребним ситуацијама.

Треба истаћи да је у Србији регистровано око 30.000 глувих који користе знаковни језик, а министрство правде ове године именовало је 17 судских тумача на подручју читаве Србије.

Ове године Међународна недеља глувих обележена је од 18. до 24. септембра под називом: Пуна инклузија са знаковним језиком. Глуве особе у свим земљама света треба да имају право да користе знаковни језик као свој примарни језик у свим аспектима живота, како би се култура глувих очувала и развијала.

Да су инклузију на прави начин почели да схватају и ученици основних школа на подручју Златиборског округа доказ је литерарни конкурс под називом Образовање без граница који су крајем маја расписали основна школа „Димитрије Туцовић“ и удружење грађана Златиборски круг из Чајетине  и Специјална школа „Миодраг В. Матић“ из Ужица.

Конкурс је био расписан за ученике 5.,6., 7. и 8 разреда и део је пројекта Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот деце и младих са сметњама у развоју који се, у Србији и Црној Гори реализује уз подршку Европске уније.

Јана Максимовић, ученица VI-3 основне школе Нада Матић, која је поделила прво место са ученицом из Чајетине, прочитала је награђени текст под називом Павле, у коме је изразила своја  осећања према другарици Ањи и њеном брату Павлу који  због оштећења слуха похађа Специјалну школу у Ужицу.

У програму који је приређен учествовали су и полазници музичке школа "Арс Нова" из Ужица.

Tекст преузет са сајта "uzickarepublikapress.rs"

Фотографије: Милан Ђокић