Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

петак, 11 мај 2018 12:47

5. "Кикини дани"

У организацији Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице, у понедељек 19. марта 2018. године уприличено је завршно вече јубиларних, петих по реду Кикиних дана. Већ по тредицији ово завршно вече одржава се у простору Градског културног центра Ужице, као једног од ретких установа из области културе, приступачних особама са инвалидитетом.

 И ове, као и ранијих година, организована су два конкурса. Један литерарни намењен ученицима средњих школа из Златиборског округа и један новинарски намењен представницима „седме силе“ са територије целе Србије. Оба конкурса имају за циљ промену свести. Први код ученичке и средњошколске популације, која пишући на теме из области инвалидности и читајући те саставе вршњацима, утичу на то да се размишља на ову тему и да се тиме постепено мења свест код вршњачке, а тиме и код шире популације.Овогодишње теме на литерарном конкурсу биле су: „Човек само срцем добро види – суштина је очима невидљива“ и „Емоције су јефтине – различитост је скупа“. На конкурс је пристигло дванаест радова, а прве три однели су Ужички средњошколци: 3. награду освојила је Јасна Козица из Медицинске школе, 2. награда припала је Ани Власоњић из исте школе, а победник овогодишњег, петог по реду литерарног конкурса је ученик Ужичке гимназије Никола Миловановић. Награђене радове можете преузети на дну овог текста у прилозима.

Што се новинарског конкурса тиче, он је, као једниствен у нашоје земљи ове године организован по трећи пут. Његов циљ је да се инвалидност као феномен и особе са инвалидитетом као грађани у медијима третирају као равноправи, проактивни потенцијал друштва који има своја права, обавезе и интересе. Тим пре што се управо за такав однос медија према особама са инвалидитетом залагала Тијана Петровић – Кика, којој је ова манифестација и посвећена.

Ове године простогло је десет радова из три од укупно четири категорија: Интернет новинарство, телевизија и радио. У категорији штампаних медија није било пристиглих радова. А због недовољно квалитетних радова у категорији радио новинарства није додељена награда. Па је према томе у категорији „Најбољег прилога објављеног на интернету“ награду добила Соња Урошевић из Нишког портала „Мегафон“ за прилог о девојци са инвалидитетом која на креативан начин, кроз технику „декупажа“ изражава своје потенцијале и склоности. У категорији „Најбољег прилога емитованог на телевизији“ награда је припала Зорици Савић из Чачка, запосленој у „Гласу Западне Србије“, а такође и дописници „Прве телевизије“ и телевизије „О2“. Она је награду добила за прилог о Чачанском параолимпијцу Лазару Филиповићу. Уједно, она је као укупни победник конкурса заслужила и статуету „Цвет једнакости“.

Такође традиционалана, специјална награда „Цвет једнакости“ која се од почетка додељује заслужним појединицима за унапређење положаја особа са инвалидитетом у нашој локалној заједници, ове године припала је Вујани Илић. Вујана је први председник Удружења инвалида церебралне и дечије парализе још далеке 1977. године и неко ко је далековидо, још пре 20 година препознао нужност да организације особа са инвалидитетом, само као модерне невладине организације могу да буду успешан сервис својих чланова и заступник њихових интереса, али и кључни гласноговорник ове популације у заједници. У том смислу је и најзаслужнија за ту врсту промене приуступа када је о овим организација у Ужицу реч, а самим тим, повратно, и за промену приступа заједнице према особама са инвалидитетом као појединцима и грађанима.

Манифестацију је ове године по традицији подржао Град Ужице. Такође по традицији, награде за победнике литерарног конкурса обезбедила је Тијанина породица, а манифестацију су употпунили својим наступима студенти Педагошког факултета у Ужицу, музичке школе „Арс Нова“, али и чланови удружења особа са инвалидитетом из Ужица у чијим су песничким, глумачким и музичким креацијама, као и увек, наши суграђани који су до последњег места испунили овај посебан простор – могли само да уживају.

А све ово само са једним циљем – да се особе са инвалидитетом прикажу у једном светлу: могућности, истрајности и активности. Али истовремено светлу обојеном бојама свакога од нас појединачно. Јер колико год били заједница, бићемо јаки само ако сами себе прихватимо као различите и другачије у напозитивнијем могућем смислу!

 О Тијани Петровић – Кики

Удружење дистрофичара Златиборског округа, у знак сећања на Тијану Петровић – Кику, организује манифестацију „Кикини дани“. Тијана је била дугогодишња портпаролка и активисткиња Удружења.

Рођена је 1985. године у Ужицу где је и живела и радила све до фебруара 2013. када нас је прерано напустила.

Залагала се за промовисање и употребу адекватне терминологије, заговарала социјални модел инвалидности и његово спровођење у пракси, као и за инклузивни приступ особама са инвалидитетом у друштву, у области образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите. Њен велики допринос је и у заступању концепта тзв. „универзалног дизајна“, који се односи на приступачност свих јавних површина и објеката особама са инвалидитетом. Резултати њеног ангажовања превазилазили су оквире локалне заједнице и имали су велики утицај на комплетно српско друштво. До дана када нас је прерано напустила, фебруара 2013. године, Тијана је свакодневно спроводила своју мисију и мисију Удружења - унапређење положаја особа са инвалидитетом и стварање једнакх могућности за њих у друштву.

Прочитано 3605 пута