Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

четвртак, 26 јун 2014 08:41

Нема одговарајуће терапије за оболеле од мултипле склерозе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

У свету од мултипле склерозе (МС) болује више од 2,5 милиона људи, док је у Србији, према последњим статистичким подацима из 2012. године, дијагностиковано више од 5.500 особа, међу којима се налазе и деца предшколског и школског узраста.

 

Проф. др Јелена Друловић, неуролошкиња из Института за мултиплу склерозу Клиничког центра Србије и председница Радне групе за МС Србије, истиче да је ова чињеница поражавајућа, самим тим што сви пацијенти нису у могућности да се лече адекватном терапијом.

 - У Београду на 100.000 становника дође 60 особа који болују од МС. Слична је ситуација и у другим градовима Србије. Држава би требало да пронађе решење које би било прихватљиво за све, а пре свега за пацијенте којима је неопходна одговарајућа терапија - истиче Друловићева.Она додаје да су због лоше економске ситуације у земљи оболели принуђени да се лече лековима прве терапијске линије, који делују на свега 10 одсто пацијената.

- Између 30 и 40 одсто оболелих не реагује позитивно на лекове који им  се дају и тешко је онда успорити болест. У здравству је уведен национални водич за дијагностиковање мултипле склерозе, који би морао да буде доступан свим здравственим установама, како би се одмах по утврђивању болести почело са фармаколошком терапијом, која мења природни ток болести и значајно успорава развој обољења, али не лечи МС - објашњава Друловићева.

Према докторкиним речима, по последњим студијама које су рађене, постоји могућност да се код пацијената који су користили лек прве терапијске линије, бетаферон, развије секундарна прогресија болести, која може да доведе до много већих последица по здравствено стање болесника.

- Испитивања су показала да касније може да дође до неуролошког дефицита, услед чега пацијент почиње да се креће отежано, уз помоћ штапа или у инвалидским колицима. Третман лековима друге терапијске линије, какав је финголимод, неопходан је онима на које лекови прве терапијске линије нису деловали. Сада смо у могућности да у наредне две године лечимо 20 пацијената, али је тај третман неопходан за још 200 оболелих - каже Друловићева и додаје да се терапија лековима који су се користили у борби против мултипле склерозе примењује у свету од 1993. године, а у Србији тек од 2005.

Када је реч о друштвима која воде рачуна о пацијентима, докторка Друловић истиче да ту изостаје кућно ангажовање у бризи оболелих.

- Породице су те које углавном брину о болесницима. Свега неколико особа постоји у Београду које пружају негу пацијентима са мултипле склерозом. Углавном је све препуштено окружењу, иако је психолошко-социолошка подршка и те како неопходна - закључује Друловићева.

Симптоми

Мултипла склероза (МС) је хронично, запаљенско и неуродегеративно обољење које захвата централни нервни систем (мозак и кичмену мождину). Узрок болести није познат, али се сматра да болест настаје код генетских предодређених особа под утицајем спољних фактора (инфекције, пушење, изложеност сунчевој светлости). Обољење најчешће почиње између 20. и 40. године живота и МС је чешћа код жена него код мушкараца (2:1). Могу се јавити најразличитији неуролошки симптоми - утрнулост, сметње са видом, говором, слабост екстремитета и многи други.

АУТОР: Н. ДАВИДОВИЋ