Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

понедељак, 23 мај 2016 08:03

Трибина “Изазови живота са мишићном дистрофијом” - Недеља борбе против мишићне дистрофије

У оквиру обележавања Недеље борбе против мишићне дистрофије, а у организацији Удружења дистрофичара Златиборског округа, 18. маја у Здравственом цетнру Ужице, Општа Болница одржана је Трибина на тему  „Изазови живота са мишићном дистрофијом„.

 

На овој трибни учеће су узели: др. Јасминка Хаџић, физијатар, др. Мирослав Селаковић, физијатар, др. Мира Гаврић Кезић, неуролог,  др. Снежана Стојановић, интерниста пулмолог, в.д. директора Дома здравља Ужице др. Славка Митричевић, Данијела Васиљевић ПР ЗЦУ, представници Удружења особа са инвалидитетом:  Предраг Бакић, председник Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице и председник Савеза дистрофичара Србије, Драга Петковић, председник Удружења мултипле склерозе Ужице, Чедомир Цицовић ПР Удружења дистрофичара Златиборског округа и Ана Ђокић представница Удружења дистрофичара Златиборског округа и одборница у скупштини града Ужица.

Недеља борбе против мишићне дистрофије обележава се од 16. до 22. маја и Удружење дистрофичара Златиборског округа је, у сарадњи са Здравственим центром Ужице, Трибину „Изазови живота са мишићном дистрофијом“ као и предстојећи шаховски турнир који ће бити организован 20. маја, посветило овом обележавању.

Циљ ове трибине је да се сагледају проблеми људи са мишићном дистрофијом, да се употпуни  увид у то са чим се све они суочавају, групе проблема које кореспондирају са системом здравствене заштите.  Чињеница да се Трибина организује у просторијама Опште болнице Ужице говори у прилог нашој досадашњој доброј сарадњи и циљ нам је да се та сарадња продуби, да укажемо на текуће проблеме који се тичу особа са мишићном дистрофијом и особа са инвалидитетом уопште, будући да то нису сепаратни проблеми који се искључиво тичу особа са појединачним дијагнозама, већ се ради о нечему што је присутно у животима свих особа са инвалидитетом.

Примарна димензија, када се говори о проблемима особа са инвалидитетом јесу проблеми који се тичу саме дијагнозе, али на овој трибини посветили смо се могућностима и иницирању враћања услуге физикалне терапије у кућним условима. Та услуга је раније постојала и на овој трибини смо хтели да покренемо разговор на ту тему, будући са осећамо велику одговорност за нешто што нам је неопходно, а тиче се великог броја особа са инвалидитетом. Осим тога, постоји и потреба за одређеним апратима –апарат за неизвензивну механичку вентилацију (НИВ), јер особе са мишићном дистрофијом, али и друге особе са инвалидитетом и ретким болестима, имају проблем са дисањем. Будући да на као гост поматрач долази и директор филијале за Златиборски округ Републичког фонда здравстене заштите, изнет је и проблем продужене рехабилитације, у информативном облику с тим да се неком другом приликом са представницима ове установе размотрити детаљније могућности за побољшање стања у овој области.

Предраг Бакић, председник Удружења дистрофичара представио је присутинима срж проблема који се тичу непостојање услуге физикалне терапије у кућним условима која је у ранијем периоду функционисала и показала се као вишеструко корисна и учинковита,  али није препозната као потреба у овом систему здравстене заштите. Изнета су искуства из претходног периода и  уз учешће др Јасминке Хаџић, физиотерапеута и в. д. дир. Дома здравља Ужице др. Славке Митричевић тема оправданости и неопходности овакве услуге дефинисана је као остварљив приоритет. Дијалогом између учесника дошло се до концепта могућности за ефикасније спровођење ове иницијативе у праксу, те су дати конкретни предлози и створена заједничка платформа за реализацију.

Истакнуто је да је неопходно и учешће и помоћ локалне самоуправе и заједничко учешће свих актера ове трибине, како удружења тако и представника здравстевних институција и служби Здравственог центра.  Модалитети враћање услуге физикалне терапије у кућним условима као редовне активности здравствене заштите особа са инвалидитетом биће приоритет у наредном периоду који ће као иницијативу на нивоу локалне самоуправе покренути заједнички учесници трибине, али је било речи и о предлогу радним групама у Скупштини Србије које се баве израдом законских одредби здравствене заштите како би се питање ове услуге ставило у процедуру за усвајање у виду члана Закона.  Говорило се и о укључивању што већег броја удружења и институција здравствене заштите у заједнички напор на побољшању здравствене заштите особа са инвалидитетом на на нивоу државе.

Као потребна могућност и остварива потреба назначена је набавка НИВ апрата за којим постоји потреба одређеног броја оболелих од мишићне дистрофије, а не постоји у Ужицу. Др Мира Гаврић Кезић истакла је да Здавствени центар Ужице може да обезбеди могућности да особе оболеле од мишићне дистрофије као и друге особе са инвалидитетом којима је овај апрат непоходан користе капацитете Опште болнице, простор и особље, уколико се будућом заједничком акцијом  НИВ апарат набави.

Осим ова два пробема са конкретним закључцима и планом за њихово решавање , говорило се и о продуженој рехабилитацији и све тежим условима за реализацију бањског лечења, али и о решавању проблема приступачности појединих објеката за особе са инвалидитетом са отежаном могућношћу кретања као и оне које користе колица.

Прочитано 2689 пута