Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

четвртак, 16 јун 2016 09:39

Округли сто "Перспективе развоја спорта за особе са инвалидитетом у Ужицу"

У Ужицу је 15. jуна, у сали Градског развојног центра одржан округли сто на тему  „Перспективе развоја спорта за особе са инвалидитетом у граду Ужицу“. Организатор овог разговора Удружење дистрофичара Златиборског округа окупило је релевантне представнике Града, институција и удружења особа са инвалидитетом ради сумирања стања , препорука, сугестија, нових идеја и коначно:  закључака на тему која је од изузетног значаја за особе са инвалидитетом.  

Присуство чланице Градског већа за културу, спорт и образовање Јелене Васовић, генералног секретара Спортског савеза Ужице Драгише Кузмановић, директора ЈП Велики Парк Бранка Богићевића обезбедило је сумирање и оцену стања на вишој инстанци, а присутни представници удужења особа са инвалидитетом са своје стране били су у прилици да изнесу своје ставове у односу на ову тему и да изнесу актуелна практична питања.

Сврха састака јесте пре свега сагледавање стања и перспектива спорта за особе са инвалидитетом из угла самих особа са инвалидитетом, надлежних и институција.

Спорт  данас, поред рекреативне, има и рехабилитациону компоненту . Са обзиром да је  све теже остварити право на продужену рехабилитацију, како за особе са инвалидитетом, тако и за старије, спорт у овом моменту остварује и веома важну - здравствену улогу.  Говоримо о спорту на нивоу града у смислу његове физичке приступачности, информисаности особа са инвалидитетом о својим правима у овој области. Циљ овог окупљања данас је да утврдимо који све проблеми у овој области фигурирају, као и да размотримо начин на који би требало приступити њиховом решавању.

Када се говори о спорту и особама са инвалидитетом, најчешће се мисли на параолимпијски спорт. Сведоци смо успеха наших спортиста – Милоша Зарића, Петра Удовичића, Небојше Ђурића  и то је визура из које се посматра однос особа са инвалидитетом и спорта. Намера је надлежних да омасове спорт , а под тим се подразумева и веће учешће особа са инвалидитетом у спортским активностима, што је и наш циљ. Да бисмо особама са инвалидитетом приближили спортске садржаје и на рекреативном, полупрофесионалном и професионалном нивоу, морамо их учинити доступним и прихватљивим за све. Учињен је помак, видљивији него у неком ранијем периоду, и од стране институција којима је спорт у надлежности, оснивају се и одвајају средства за клубове особа са инвалидитетом,  спортисте појединце.  Наш циљ је да интегришемо што више особа са инвалидитетом у клубове који нису специјално намењени за ову врсту спортских активности, односно за клубове који не окупљају само особе са инвалидитетом већ и тзв. редовну популацију, што у суштини јесте спровођење инклузије у спорту. Све ово изискује приступачност спортских садржаја у сваком могућем смислу.

Генерално, присупачност је проблем у целом граду и за све објекте. Имамо и спортске објекта који су грађени раније , у периоду када се на тај сегмент није обраћала пажња, када особе са инвалидитетом нису биле ни у каквом фокусу. У том погледу, садашњи надлежни су у ситуацији да исправљају нечије раније грешке па се изналазе могућа решење у виду рампи, дограђивања, преправљања. Данас ћемо покренути питање решавања стања на Градском базену, који је грађен у најскоријем периоду, али се очигледно пренебегнула потреба и могућност његовог коришћења од стране особа са инвалидитетом. Размотрићемо  могућност за набавку платформе или столице којом би се коришћење базена учинило могућим и за особе које користе колица или нису у могућности да на овај садашњи начин користе базен. Овај проблем фигурира већ од почетка рада Градског базена, али смо данас поразговарали о томе колико се конкретно урадило на његовом решавању.  Тренутно се ради и спортска хала у Крчагову па бисмо да на време скренемо пажњу о потребама и могућностима особа са инвалидитетом у правцу њеног коришћења.

На почетку округлог стола, представници удружења особа са инвалидитетом дали су своју оцену стања, проблема и могућности које се тичу теме окупљања. Предраг  Бакић, председник Удружења дистрофичара Златиборског округа и Удружења дистрофичара Србије говорио је о спортским активностима у оквиру удружења истичући посвећеност чланова шаху при чему је нагласио велики одзив шахиста особа са инвалидитетом за учешће на Меморијалном шаховском турниру „Цар“. Осим тога изнео је и примере укључивања особа са мишићном дистрофијом у друге спортове међу којима је наведен пример  учешћа на Спортским играма дистрофичара у Параћину у дициплинама ваздушна пушка, пикадо, чуњеви,  плочице и висећа кугла. Новка Север из Међуопштинске организације Савеза слепих Србије Ужице,  говорила је о активностима у оквиру овог Удружења при чему је навела пример изостанка атлетских активности, које су раније биле битан сегмент спрта ове популације, из разлога недостатка професионалног тренера кога су до скора имали. Верица Мандић  Из Удружења параплегичара Златиборског округа  изнела је пример добре праксе у спортском клубу у овом Удружењу које постоји и активно ради задње четири године, што је резултирало успесима параолимпијаца, репрезентативаца на Европском и другим међународним такмичењима, али и масовнијем укључивању осталих чланова у спортске активности.  Душан Тпшанић из Градског удружења слепих и слабовидих је, такође говорио у активностима у овом удружењу истичући и нову дисциплину која се активно негује од скора: “гоал балл” и у којој су постигнути резултати запажени и на међународном плану.

Испред Града Ужица говорила је чланица Градског већа, Јелена Васовић изнела је суштину Програма за развој спорта који је урађен крајем претходне године, на основу препорука Министарства и у коме је децидно и темељно сажето стање у овој области на нивоу Града. Образлажући темељно тачке овог документа, она је скренула пажњу на напор Града да пружи подршку свим удружењима која се баве спортским активностима, појединцима и спортским институцијама. Посебно је скренута пажња на здравствене прегледе спортиста које финансира и Град Ужице и Дом здравља. Из оквира своје надлежности и својих активности говорили су и  генерални секретар Спортског савеза Ужице Драгише Кузмановић и директора ЈП Велики Парк Бранко Богићевић. Велика пажња посветила се анализи тренутног стања, али и могућности за унапређење спорта особа са инвалидитетом. У том смислу говорило се о бројним повластицама које имају чланови удружења као што су бесплатне карте за базен , карте за утакмице и турнире, али и о приступачности спортских објеката за коришћење од стране особа са инвалидитетом, посебно особа са отежаном могућношћу кретања.

Конкретни предлози на отклањању проблема у условима тренутног стања чули су се у погледу набавке столице за приступ особама са инвалидитетом ради коришћења  Градског базена, потом могућностима за финансирање клубова, али и бонусима које би користили клубови за најширу популацију који би у своје активности и годишње програме укључивали и рад са особама са инвалидитетом. Говорило се и о изградњи нове спортске хале у Крчагову, стрељане и адаптације неких спортских објеката и садржаја чија је имплементација и изградња  у току. Учешће у дискусији узели су сви учесници, а темељно разматрање појединих ставки из својих надлежности  представници институција су поткрепили и извештајима о текућим активностима који се тичу теме. Округли сто је одржан под покровитељством Минстарства рада и социјалне политике.

Прочитано 2765 пута