Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

ОСИ Ужице

ОСИ Ужице

Организација особа са инвалидитетом

 

Веб сајт:: http://www.osi-uzice.rs

Додела награда победницима новинарског и литерарног конкурса у оквиру манифестације "Кикини дани"

Полако се ближимо крају 2020. године, која је у целости била обележена глобалном пандемијом Ковид-19. Нормалан ток свакодневног живота је престао да постоји као такав. Принуђени смо да се навикавамо на неку нову “нормалност”, било у приватном животу, али и у професионалном окружењу. Свакако да се тај нови образац свакодневног делања одразио и на активности нашег Удружења.

Тако је и седма по реду манифестација “Кикини дани”, посвећена стваралаштву, мисији и активизму наше Тијане Петровић Кике, која је по традицији требала бити одржана у марту текуће године, одложена због новонастале ситуације са пандемијом Ковид-19 и у том тренутку проглашеног ванредног стања у нашој земљи. Манифестација, чије се завршно вече већ годинама одржава у клубу Градског културног центра, овога пута организована је у складу са препорукама и мерама за борбу против новонасталог корона вируса, у просторијама Удружења. У нешто измењеном облику и интимнијој атмосфери из горе наведених разлога, окупили смо се 28. августа како бисмо се присетили Кике, славили њен живот и њену мисију, али и доделили добитницима литерарног и новинарског конкурса дипломе, захвалнице и награде. 

И ове, као и претходних година, организована су два конкурса. Литерарни, намењен ученицима средњих школа из Златиборског округа и новинарски, намењен представницима медија са територије целе Србије. Оба конкурса увек имају основни, али и јако важан мотив: промену свести. Ученици, пишући на задате теме из области инвалидности кроз призму креативности, свакако утичу на подизање свести код, пре свега, вршњачке групе. Али, својим писањем подстичу и на друштвено одговорно понашање и емпатију и код одраслих. Овогодишње теме на литерарном конкурсу биле су: “У отвореном срцу различитост је богатство” и “Прихватање је урођено – дистанце се стиче одрастањем”.

Новинарски конкурс, јединствен у нашој земљи, ове године је организован по пети пут. Његов циљ у бити је увек исти, да се инвалидност као и особе са инвалидитетом као грађани, у медијима третирају као равноправни потенцијал друштва у складу са европским вредностима и принципима. Јер то је био и једини пут, свакодневни и професионални, којим је ишла наша Тијана.

На овогодишњи литерарни  конкурс за ученике средњих школа пристигао је највећи број радова у односу на претходне конкурсе, а све три награде освојили су ученици Медицинске школе. Прва награда припала је Маријани Николић, друга Милици Луковић, а трећа Марији Ћебић. 

Подсетимо, на новинарски конкурс за извештавање о особама са инвалидитетом пристигло је 18 радова за радио, штампу, интернет и телевизију. Прилози из радио и штампаних медија нису награђени, док је “Цвет једнакости “ као победнику свеукупног новинарског конкурса припао Љиљани Буквић, новинарки “Данаса” која је освојила и прво место за интернет репортажу. Друга награда додељена је Тањи Димитрић Михаиловић, из дописништва РТС-а из Шапца.

Удружење је специјалну награду “Цвет једнакости” за допринос унапређења положаја особа са инвалидитетом ове године доделило Тамари Грујић, из продукције “С Тамаром у акцији” за адаптацију простора у Турици за особе са инвалидитетом.

Можда је овај наш живот, каквим га познајемо и живимо, на моменат стао, али ми настављамо да се сваки дан, радећи наш посао и истрајући и даље у мисији и идеји водиљи, сећамо Тијане Петровић Кике. И као и до сада, храбро и гласно се залажемо за ту реч РАВНОПРАВНОСТ! 

 

Округли сто "Унапређење сексуалних и репродуктивних права и репродуктивног здравља жена са инвалидитетом у Ужицу"

Округли сто на тему "Унапређење сексуалних и репродуктивних права и репродуктивног здравља жена са инвалидитетом у Ужицу" организовало је Удружење инвалида церебралне и дечје парализе Ужице у оквиру пројекта "Изградња капацитета жена са инвалидитетом за заговарање њихових сексуалних и репродуктивних права у пет локалних заједница у Србији", који реализује организација "ИЗ КРУГА - ВОЈВОДИНА", уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) и у сарадњи са локалним партнерима у свакој општини. Округли сто је одржан 25. септембра 2020. године.

Представници Удружења сумирали су резултате истраживања и анализе који указују на то да је до сада у овој области у Ужицу постигнуто доста (гинеколошки сто за жене ОСИ, приступачност лабораторијске службе Опште болнице Ужице, стоматолошка столица за особе са сметњама у развоју). Током округлог стола, дефинисани су и предлози шта се још може учинити на том пољу, али и у целини, како би се побољшао положај жена са инвалидитетом на подручју града Ужица.   

 

 

Фондација "Ана и Владе Дивац" у сарадњи са донаторима помогла је више од 50.000 најугроженијих градова у 12 градова Србије, у вредности од 200.000 евра.

Пројекат реализује Фондација "Ана и Владе Дивац" у сарадњи са Групом 484 и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији. 

Акција поделе породичних, хигијенских и прехрамбених, пакета реализована је и у Ужицу, у оквиру пројекта "Помоћ најугроженијим суграђанима у борби са Ковидом 19". 

Пакети су обезбеђени и за 600 чланова из осам градских удружења особа са инвалидитетом и "Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју" из Ужица. Испорука пакета је била 23. јула , са почетком у 10:30 часова, испред Дома "Петар Радовановић" у Ужицу. 

Сходно тренутној неповољној здравственој ситуацији изазваној Ковид-19 епидемијом, подела пакета је организована уз максимално поштовање препорука и мера, а у циљу очувања здравља и безбедности свих присутних. 

Захваљујемо се Фондацији "Ана и Владе Дивац", као и Групи 484 и Амбасади Краљевине Норвешке у Србији на овој подршци и гесту, која је, у овој тешкој години, свакако и више него добродошла! 

 

 

Недеља борбе против мишићне дистрофије, 18-24. мај 2020. године 

"Особе са дистрофијом које су обележиле своје време" 

Недеља борбе против дистрофије је манифестација коју је Европска организација дистрофичара (ЕАМДА) установила 1973. године и која се од тада обележава у бројним европским земљама, укључујући и Србију, са циљем подизања свести јавности о могућностима, али и проблемима са којима се суочавају особе оболеле од прогресивних неуромишићних болести којих у нашој земљи има око 1900, повећање видљивости, као и њихова афирмација у друштву.

Ове године, услед пандемије КОВИД-19, Савез дистрофичара Србије (СДС) обележава ову манифестацију у складу са епидемиолошким условима у нашој земљи и препорукама Кризног штаба, у периоду од 18. до 24. маја 2020. године заједно са својом 21 организацијом из мреже, он-лине кампањом "Особе са дистрофијом које су обележиле своје време".

Свакога дана биће представљена по једна особа са мишићном дистрофијом која је својим делима оставила траг у времену, доказавши тиме да је снага ума најмоћнији покретач и да инвалидност не мора да буде препрека у остварењу наших циљева. 

 

 

 

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписује 

К  О  Н  К  У  Р  С 

за новинарске награде "Цвет једнакости"

 

Награда „Цвет једнакости“ додељује се за медијске прилоге који се баве темама инвалидности, промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја.

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписује

К  О  Н  К  У  Р  С

за новинарске награде "Цвет једнакости"

Награда „Цвет једнакости“ додељује се за медијске прилоге који се баве темама инвалидности, промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја.  

На седници Скупштине града Ужица 11.04.2018. године са 45 гласова за и без гласова против усвојен је „Локални акциони план за унапређење положаја особа са инвалидитетом у граду Ужицу за период од 2018.-2020. године“.

У организацији Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице, у понедељек 19. марта 2018. године уприличено је завршно вече јубиларних, петих по реду Кикиних дана. Већ по тредицији ово завршно вече одржава се у простору Градског културног центра Ужице, као једног од ретких установа из области културе, приступачних особама са инвалидитетом.

4. децембра 2017. sада већ традиционално у Градском културном центру у Ужицу, Заједница Организација особа са инвалидитетом је пригоданим програмом и изложбом креативних радова обележила „3.децембар“- Међународни дан особа са инвалидитетом.

Пригодним програмом у ГКЦ-у у Ужицу чланови Удружење глувих и наглувих Златиборског округа које укупно броји око 600 чланова у осам општина округа обележеили су Међународну недељу глувих која се од 1958. године широм света обележава последње седмице септембра месеца.

Страна 1 од 14