Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

петак, 14 октобар 2016 08:20

Округли сто “Запошљавање особа са инвалидитетом у граду Ужицу данас и перспектива за будуће запошљавање“

На округлом столу који је одржан у организацији Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице уз подршку Министарства социјалне политике, 28.09.2016. године, на  тему „Запошљавање особа са инвалидитетом у граду Ужицу данас и перспектива за будуће запошљавање“, присутни размеили мишљења и ставове о  активностима које се реализију у оквиру Организација особа са инвалидитетом, Националне службе за запошљавање као и други значајни актери у граду коју могу да подспеше запошљавање особа са инвалидитетом у будућем периоду у граду Ужицу.

 

Присутна преставница Националне службе за запошљавање Биљана Терзић упознала је присутне о структури незапослених особама са инвалидитетом по броју, роду , стручној спреми и другим критеријумима. Такође  том приликом се осврнула и на активне мере за запошљавање и преставила бројчано стање ангажованих особа са инвалидитетом у оквиру Јавних радова, постицајних мера за запозапошљавање ОСИ, поршку послодавцима које ангажују особе са инвалидитетом. Присутни су се сложили да без обзира што су поједине мере које пружа Национална служба за запошљавање краткорочне, оне ипак позитивно утичу на особе са инвалидитетом. Поред материјалног статуса за сваку особу са инвалидитетом која се ангажује у оквиру активних мера за запошљавање, позитивну страну преставља и то да особе са инвалидитетом које се ангажују нпр. преко јавних радова имају могућност да се упознају и стекну знање из различитих области .

Преставници Организација особа са инвалидитетом су се осврнули на постојећи Закон о запошљавању и професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом и о његовим предностима и манама. Упознали су присутне о броју незапослених особа са инвалидидитетом у оквиру Удружења као и које су мере примењивали у запошљавању ОСИ. Присутни су упознати са активностима Удружења церебралне и дечије парализе  које су започете у оквиру оснивања социјалног предузећа.

Заменик градоначелника Немања Нешић је изнео своје мишљење о Закону и истакао да Закон о запошљавању особа са инвалидитетом даје велике могућности у запошљавању ОСИ. Такође је истакао да активне мере које пружа национална служба за запошљавање као што су нпр. јавни радови је добра али оно што је лоше је то што су те мере краткорочне. Заменик градоначелника је том приликом такође истакао и мањкавости које се дешавају приликом изласка на процену радне способности. Укратко је упознао своје присутне са реализованом активношћу града која се односила на посете 100 фирми у граду и околини и са њиховим потребама и могућностима за запошљавање незапослених и из редова теже запошљивих. Заменик је посебан акценат ставио на оснивање   социјалног предузећа и које су то могућности које се пружају приликом оснивања социјалног предузећа .

Градски већник задуженен за социјалну политику Видоје Дрндаревић изнео је став да је руковоство града Ужица спремно да  учини све у оквиру својих могућности како би се што већи број особа са инвалидитетом  запослио. Укратко је представио и рад локалног савета за запошљавање.

На крају округлог стола  присутни су се договорили овакви и слични скупови одржавају периодично како би се активно на свим нивоима радило на подстицању запошљавања особа са инвалидитетом и њиховом активном укључивању у социјални живот. 

 

 

Прочитано 2255 пута