Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

Како прићи особи са инвалидитетом?

Пажња
 1. Уколико увидите да је особи са инвалидитетом потребна помоћ, питајте је како јој је на најбољи начин можете пружити.
 2. Приликом упознавања немојте избегавати руковање са особом која има вештачку или ампутирану руку. Рукујте се онако како то најбоље одговара особи са инвалидитетом. То може бити левом руком, додиром итд.
 3. Обраћајте се директно особи са инвалидитетом, а не њеном пратиоцу, било да је то родитељ, партнер, преводилац, асистент...
 4. Разговарајте слободно служећи се уобичајеним фразама типа: "Чујемо се", "Видимо се", "Идемо пешке"... Не бојте се погрешних речи.
 5. Ако разговарате дуже са особом која користи инвалидска колица, потрудите се да седнете како би вам очи биле на истом нивоу.
 6. Концентришите се на особу с говорним поремећајем. Уколико не разумете, замолите је да понови. Немојте да глумите да сте је разумели.
 7. Особи која има оштећен слух говорите директно и полако. Не вичите и не говорите јој на уво. Ваши покрети усана и израз лица помажу јој да вас разуме. Ако, пак, нисте сигурни да вас је разумела - напишите поруку.
 8. Поздрављајући особу која не види кажите јој своје име. Ако нудите помоћ у кретању, понудите да се на вас ослони онако како то њој одговара.
 9. Особе које имају оштећење слуха могу вас разумети једино додиром. У комуникацији са њима успоставите контакт исписујући велика слова на њиховом длану.
 10. Лична питања о инвалидности или узроцима њеног настанка немојте постављати уколико нисте блиски са особом са инвалидитетом.
 11. Будите стрпљиви и пажљиви, особи са инвалидитетом може бити потребно више времена да нешто уради.
 12. Не претерујте са похвалама особи са инвалидитетом због обављања свакодневних животних радњи.
 13. Чекајући у реду препустите своје место или се заузмите да тешко покретна особа одмах дође на ред уколико она то затражи или се сложи са тим.
 14. Ортопедска помагала (штап, штаке, колица...) не дирајте осим ако сте за то замољени. Не наслањајте се на инвалидска колица, она су део личног простора особе која их користи.
 15. Немојте мазити пса водича док "ради". Питајте власника за дозволу.
 16. Поштујте возаче са инвалидитетом. Кад у саобраћају наиђете на возило са инвалидским знаком, смањите брзину и повећајте опрез и размак. Уважите њихово спорије кретање. Не паркирајте на месту које је означено инвалидским знаком.
 17. Од вас се не очекује да показујете сажаљење према особи са инвалидитетом.
Више из ове категорије « Бонтончић