Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

четвртак, 10 октобар 2013 12:02

Здравствена заштита ОСИ – јуче, данас, сутра

У среду 25. Септембра у просторијама Регионалног развојног центра у Ужицу организован је округли сто на тему „Здравствена заштита ОСИ – јуче, данас, сутра“ у оквиру програмских активности Удружења дистрофичара златиборског округа из Ужица, под покровитељством Министарства рада, запошљавања и социјалне политике – Сектор за заштиту ОСИ.

Тема округлог стола односила се на наслеђе, тренутно стање и перспективе у области здравствене заштите особа са инвалидитетом. Учешће су узели представници НО особа са инвалидитетом из Ужица, представници Дома здравља из Ужица, Здравственог центра Ужице, РФЗО Филијала Ужице, Дневног боравка за особе са инвалидитетом и други.

Размотрени су актуелни дугорочни и краткорочни проблеми у овој области и усвојени су следећи закључци:

Да се у партнерству са институцијама здравственог система у града Ужицу настави са активности на дугорочној одрживости и унапређењу услуге физикалне терапије у кућним условима за особе са инвалидитетом, обзиром да је уочено да та врста услуге даје позитивне резултате.

Да се у најкраћем могућем периоду приведу крају активности на изради приоритетних картица за прегледе у Општој болници Ужице за особе са инвалидитетом. Активности су при крају, остаје да се направе спискови у складу са већ дефинисаним критеријумима за добијање ових картица и да се саме картице израде и поделе члановима (особама са инвалидитетом) у сарадњи са Општом болницом Ужице.

Да се настави са иницијативом да се унапреди приступачност институција здравственог система за особе са инвалидитетом у граду Ужицу (пример Филијале РФЗО Ужице)

Скренута је пажња од стране представника филијале РФЗО у Ужицу да је неопходно да особе са инвалидитетом одмах по добијању помагала морају утврдити његову исправност и функционалност на прописан начин и доказ о томе доставити назад у Филијалу, како би се касније могле вршити преправке или мењати помагало. Замољени су представници удружења особа са инвалидитетом да својим чланповима скрену пажњу на ту законску обавезу и последице њеног непоштовања.

 Уочени су још неки системски недостаци и решења у складу са темом који ће, онолико колико је то институционално могуће бити отклоњени или унапређени у будућности.

Прочитано 1663 пута