Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

уторак, 23 октобар 2012 11:55

О нама

Ужичко удружење за помоћ особама са аутизмом
Ерска 23, 31000 Ужице

Телефон: 031/515-581

Имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Контакт особа: Зорица Митровић, секретар

Мобилни: 065/55-15-81


О нама

Ужичко удружење за помоћ особама са аутизмом је добровољно, хуманитарно, нестраначко, невладино и недобитно удружење основано на неодређено време у које се добровољно удружују особе са аутизмом и сличним развојним поремећајима , чланови њихових породица, стручњаци, као и остали грађани који својим радом доприносе циљевима остваривања заштите људских права особа са аутизмом  и њихових породица.

Као и у другим деловима света и у нашој земљи родитељи  су основна покретачка снага  у борби за бољи живот своје деце. Да би та борба била организованија и ефикаснија родитељи су се  организовали  у удружења. Са тим циљем  формирано је и наше удружење.

Наше удружење је локално удружење и део је савеза  Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом. Регистровано је 2005.год. са седиштем Ужицу. Подручије деловања удружења је град Ужице са околином.

Своје програмске активности реализујемо у изнајмљеном простору у ул.Николе Пашића 26 у Ужицу.

Удружење има 19 чланова од чега су седморо деце са неким од поремећаја из аутистичног спектра. Сматрамо да је број деце са истим или сличним поремећајима већи,  али да се неки родитељи не јављају из разноразних разлога  или се  тек јаве када су проблеми  јако већи или сложенији .

Органи који руководе удружењем су:  Скупштина удружења, Управни одбор и Надзорни одбор.

Члан удружења може постати свако правно и физичко лице које жели да да свој допринос у складу са Статутом удружења. Приступањем нашем удружењу постајете и члан Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом које је и члан медјународне асоцијације  ,,Autism Europe“ од 2007.године.

Приступање је бесплатно


Мисија

Хуманији и садржајнији живот особа са поремећајима из аутистичног спектра уз стално тражење бољих системских решења у смислу увођења квалитетних и приступачних сервиса подршке и примену свих права и стандарда  који им припадају по Међународним прописима.


Циљеви

» Унапређење квалитета живота особа које живе са аутизмом и њихових породица са фокусом на очувању ,заштити,унапређењу и промовисању   међународно установљених  стандарда у области људских права и грађанских слобода и Републици Србији у складу са законом.

» Покретање иницијативе за доношење дугорочних програма за развој и подизање свести о унапређењу,заштити и промовисању људских и грађанских слобода,уз јасно формулисање услова,како унапредити и заштитити људска права особа са аутизмом.

» Oкупљање особа са аутизмом , родитеља, стручњака и пријатеља ради пружања организоване помоћи, заштите свих припадајућих права особа са аутизмом и њихових породица;

» Aнгажовање на остваривању основних грађанских и људских права особа са аутизмом у сарадњи са надлежним институцијама;

» Подстицање и спровођење активности које истичу способности особа са аутизмом и доприносе развијању њихових потенцијала, јачању њихове личности и интеграције у друштво;

» Утицај на стварање правилних ставова у друштву у односу на потребе, права и потенцијале особа са аутизмом;

» Ангажовање на подизању свести јавности о положају особа са аутизмом и њихових породица;

» Иницирање и пружање помоћи у организовању свих установа где су на третману особе са аутизмом;

» Проучавање питања из области аутизма, сакупљање, сређивање и објављивање резултата из области аутизма у циљу информисања јавности и избора метода у решавању овог проблема;

» Помагање и учествовање у стручном и научно-истраживачком раду из области аутизма;

» Покретање и учествовање у акцијама које су усмерене на помоћ особама са аутизмом;

» Вршење осталих послова који произилазе из одговарајућих позитивних правних прописа и одлука надлежних органа;

» Сарадња са сродним институцијама и удружењима у земљи и иностранству које се баве заштитом и промоцијом права особа са аутизмом;

» Подстицање потпуне интеграције особа са аутизмом у све сегменте друштвеног и економског живота;

 

Активности

» Едукативнo- креативне радионице које се одржавају у просторијама удружења током читаве године осим јула месеца. За рад са децом ангажован је један дефектолог-олигофренолог и логопед.

» Радионице – вежбе психомоторне реедукације

» Рекреативне активности подразумевају одлазак на неку од планина или излетишта у близини,забаву и дружење деце и родитеља у природи.

» Психолошке радионице, које су  сталне програмске актвности удружења и за исте је  ангажован лекар психијатар и ли психолог,зависно од потребе .

» Организовање семинара о проблемима и третману особа са аутизмом као и информисање и едукација чланова породица, информисање о положају и раду истих у земљама окружења.Та искуства су веома драгоцена и за сараднике и за родитеље.

» Обележавање значајних датума: 3.децембар -  Међународни дан особа са инвалидитетом, 2.април -  Светски дан особа са аутизмом; Новогодишња, Ускршља и слична дружења.