Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

уторак, 23 октобар 2012 12:35

Шта је аутизам?


Аутизам је комплексан развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се обично јавља током прве три године  и траје до краја живота. Испољава се кроз проблеме у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Због тога је понашање и однос са спољашњим светом другачији.Иако на први поглед по изгледу аутистичана деца одају слику лепе,живахне и здраве деце, нимало  различите од својих вршњака она имају доста потешкоћа и проблема у свом успореном и неуједначеном развоју..Исртаживања  су показали да се на 2.500 рођених се роди поједно дете са неким од аутистичних поремећаја.Важно је напоменути да се све више рађа овакве деце и да их у Европи има више од пет милиона а у Србији по незваничним податцима живи око 2.500 особа са аутизмом.

Како препознати аутизам?

» Закаснели говор или његов изостанак могу бити један од првих знакова поремећаја (често дете на питање одговара питањем, ствара нове речи или реченице причајући само са собом или се пак обраћа само мајци)

» Дете ословљава себе властитим именом или он, она, управо баш онако како чује од других,

» Дете је често преосетљиво или слабо осетљиво на надражаје (шум воде, звук аутомобила, дечији плач)

» Код такве деце често сусрећемо поремећај спавања.Дете веома тешко и касно заспи а рано се буди

» Често гледа у своје дланове приблизавајући их своме лицу(то обично чини када му је нешто драго,када је срећно)

» Често хода на прстима ,,као балерине“, често изводи стереотипне покрете: пљескање или лепршање рукама, куцкање прстима и сл.

» Претежно се игра само са собом, његова игра је необична, друштвене игре га углавном не интересују.

» Аутистично дете није емоционално хладно, оно воли и тражи контакт да другима али се у томе слабо сналази, потребна му је помоћ и мада често избегава поглед у очи или када гледа као да гледа кроз особу и делује незаинтересовано њему тај контакт много значи, он га види и осећа на свој начин.

» Агресија и аутоагресија код аутистичне деце често су биолошки узроковани, а делом научени обрасци понашања (фрустрације, агресивно понашање могу код детета проузроковати агресију).

» Интелектуално функционисање код ових особа је различито и креће се од просечне интелигенције до теже менталне ретардације.

» Особе са вишим степеном специфичних  способности у оквиру аутистичног спектра, са просечном или натпросечном интелигенцијом и развијеним говором су особе са Аспергеровим синдромом.

Шта можемо учинити?

Веома је важна рано успостављање дијагнозе и укључивање детета на стручни третман заснован на потребама детета као и  укључивање у природно окружење, у систем образовања, што свакако доводи до охрабрујућих резутата у развоју  социјалних и комуникативних вештина и  самосталности.

Једно је сигурно важно - неопходно је да свако зна да особа са аутизмом није ништа мање вредна од других, њој је само јако потребно Ваше  прихватање, разумевање, љубав и стрпљење. Зато покушајмо  да дамо све од себе да и особе са аутизмом осете да припадају овом друштву, да не би остали сами у свом свету заробљени. Покушајмо заједно да их окупирамо лепим и корисним активностима,радом и забавом као и свако друго људско биће.

Више из ове категорије « Пројекти Литература »