Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Септембар 2023 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

понедељак, 04 април 2016 08:19

3. Кикини дани

Завршно вече 3. по реду Манифестације "Кикини дани" у организацији Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице, одржано је 18.03.2016. у фантастичној армосфери у препуном Клубу Градског културног центра Ужице. Mанифестација посвећена очувању успомене и мисије наше сараднице и саборца Тијане Петровић - Кике ове године свим посетиоцима пружила је неке новине и промене, од којих су неке јединствене у Србији.

 

Атмосфера у препуном ГКЦ-у 

Јединствен у Србији и по први пут ове године, у организацији Удружења дистрофичара, организован је Медијски конкурс под називом "Цвет једнакости", намењен представницима свих медија у Србији (штампани, интернет, радио). Конкурс има за циљ промену медијске слике о особама са инвалидитетом и усвајање социјалног модела и инклузивног приступа као платформе и оквира за медијски третман особа са инвалидитетом. О наградама у наведене четири категорије одлучивао је стручни новинарски жири у саставу: Биљана Кузмановић, новинарка и уредница портала "Ужичка република прес", Јелена Божовић, новинарка и чланица дописништва "РТС"-а из Ужица и Ненад Ковачевић новинар и дописник дневног листа "Данас" из Ужица. Конкурсом је предвиђено да победници у све четири категорије добију пригодну плакету и новчану награду, а победник у апсолутној конкуренцији, поред наведеног, добија и уникатну статуету "Цвет једнакости" (рад ужичке академске вајарке Ане Лазић).

Чланови новинарског жирија

На овогодишњи први конкурс пристигло је укупно шеснаест пријава у свим категоријама. Овогодишњи први добитници новинарских награда су: Млада активисткиња из Београда Миланка Лана Николић,  у категорији Медијски прилог објављен на интернету за чланак "Нисам ваш херој са хендикепом" објављеног на порталу "Пасаж" (Прилог можете погледати ОВДЕ).

Жири је искористио право предвиђено конкурсом, да у случају недовољног броја или недовољно квалитетних пријава, у некој од категорија не додели награду. Ове годие награда није додељена у категорији Прилога објављених у штампаним медијима. У категорији Прилога објављених на радију награду је добила новинарка "Радија Нови Сад" Мирјана Дамјановић-Вучковић за прилог емитован на наведеном радију о Тактилној изложби Спомен збирке "Павле Бељански" за особе са оштећењем вида. Добитница ове награде није била у могућности да присуствује Манифестацији и лично преузме награду али њен прилог можете послушати ОВДЕ.

Награду у категорији Прилог емитован на телевизији добила је новинарка Информативне редакције "РТС-а" Ана Манојловић за прилог емитован у емисији "ОКО Магазин" (прилог можете погледати ОВДЕ, почев од 21:45 мин.). Поред награде за победника у овој категорији, Ана је добила и статуету "Цвет једнакости" за апсолутног победника целог конкирса.

Ове године по трећи пут одржан је и литерарни конурс за ученике средњих школа чији је циљ унапређење свести о особама са инвалидитетом код млађе популације. Овај пут пристигло је укупно четрнаест радова. Три награђена ученика добила су пригодне плакете, новчане награде и симболичне награде наших спонзора. (Награђене радове можете преузети на крају овог текста).

Трећу награду добио је ученик Техничке школе Ужице Вукашин Сретеновић 

Другу награду добио је ученик Ужичке гимназије Никола Миловановић

И победница овогодишњег литерарног конкурса је ученица Медицинске школе Ужице Милена Чантрак

И ове, као и сваке године до сада додељено је специјално признање "Цвет једнакости" са допринос унапређењу положаја и стварању изједначених могућности за особе са инвалидитетом. Ове године то признанње у виду плакете и статуете "Цвет једнакости" добио је наш прослављени фудбалер Немања Видић. Немањи је ово признање додељено за допринос и помоћ у раду Удружења, а тиме и унапређења и положаја наших чланова. Како је Немања био објективно спречен да лично преузме награду, то је у његово име учинила његова мајка и том приликом се захвалила на признању.

Програм завршне вечери употпунили су чланови Удружења драмским скечевима уз помоћ пријатеља из удружења "Нова културна траса" из Ужиџа,

музичким програмом уприличеним у сарадњи са пријатељима из музичке школе "Арс Нова" из Ужица

 A по први пут ове године, заиста предивним кореографијама одушевиле су нас и девојчице из балетског студија "Мага Магазиновић" из Ужица и Београда, са којима се, већ сада, радујемо будућој сарадњи.


 

У сјајној атмосфери завшени су и ови, трећи по реду "Кикини дани", за које с правом тврдимо да су најболји до сада, што представља велику обавезу да већ сада почнемо са припремама за идућу манифестацију која би морала бити макар једнако добра и успешна као ова. Али да не буде да се сами хвалимо, прочитајте сјајан текст наше награђене новинарке  Миланке Лане Николић у коме износи своје импресије са ове манифестације

Прочитано 2436 пута